„Училиштето е градина на негување на различностите“

IMG_3194

Искористувајќи го грантот од УСАИД – Проект за меѓуетничка интеграција во образованието, нашето училиште „Вера Циривири-Трена“ испланира и реализира долготрајна градинарска активност, каде заедно со МИО-партнерот „Братство“, 16 ученици од Ученичката заедница и Детската организација засадија разновидни градинарски култури (јагоди, малини, аронија, марула, спанаќ, целер, магдонос, лук, кромид и останати зачински билки) во оранжеријата, во училиштето.

Па затоа од особена важност ни беше присутноста и на клучните личности, кои директно или индиректно ни даваа несебична подршка во реализација на оваа племенита активност почнувајќи од претставниците од МЦГО – Снежана Јанкуловска и Тулај Тахир; Aна Пискачева – УСАИД; како и претставниците од општината Карпош – Проф. Д-р Зоран Поповски и Анета Марковска Илиевска-раководител на сектор за дејности од јавен интерес.

Не случајно ја  одбравме оваа благородна активност потикнувајќи ја одговорноста и свесноста кај учениците за елементарниот приоритет кај секој човек без разлика на верата, полот или етникумот, а тоа е ЗДРАВЈЕТО и здравата исхрана, воедно правејќи аналогија на македонската плодна почва со историската вистина дека Македонија 

IMG_3068IMG_3092 IMG_3096IMG_3194 2015-11-18 12.24.25     2015-11-18 12.24.46 2015-11-18 12.24.47 2015-11-18 12.24.47-1 2015-11-18 12.24.48 2015-11-18 12.24.49