Category Archives: Активности

Посета на Саемот на креативни индустрии организиран од страна на Балкан Синема Ситис

На 28 ноември, група ученици од нашето училиште го посети Саемот на креативни индустрии организиран од страна на Балкан Синема Ситис. Со голем интерес и уживање беа проследени работилниците за цртање на стрип, за изработка на терариуми како и работилницата “Биди мал научник’’. Учениците беа анимирани од самите изложу вачи преку презентации и интересни активности.

сл1сл4 сл3 сл2 сл1

Награди по повод празникот Св.Климент Охридски

По повод празникот Св.Климент Охридски кој се празнува на 8-ми Декември, Библиотеката "Браќа Миладиновци", објект Другарче, објави литературен конкурс со тема: " Иднината од моите соништа". Како и секоја година така и оваа, учество земаа и ученици од нашето училиште и се закитија со награди.
Прво место(поезија) Марта Караева, 8-б, две втори места за ученичките Ангела Стојаноска од 7-б, и Миа Ромева 8-б исто за поезија, под менторство на проф.м-р Матилда Бајкова, и три трети места (поезија), Леонтина Илиќ 9-а, Илина Милановска 9-а, и Донка Китанова 6-б, ментор Ана Кралевска.
Традиционално на овој настан настапија членовите на Драмската секција "Глумци од утре" од ООУ Вера Циривири -Трена, со различни точки, едночинката "Озборувачки", текст на Татјана Гогова, и ритмичка точка -Винтиџ денс, како и соло музички настап на Нела Манчевска со песна од Александра Јанева"Еве ме пак". Драмската секција е под водство на проф.м-р Матилда Бајкова.
Честитки до сите ученици од нашето училиште и менторите.

Формирање на Новинарски клуб во нашето училиште

Во текот на месец Ноември на апликацијата за формирање Новинарски клуб во училиште се јави и нашето училиште. Со позитниот одговор почна една нова приказна за медиумската култура и писменост на учениците. Проектот е на УСАИД и носи наслов "Младите размислуваат поддржан од IREX, МИМ, МОН И БРО. 
Се одржа и дводневна обука за координаторот на Новинарскиот клуб, за техниките, начинот и организација на активностите на истиот. Координатор од нашето училиште е наставникот по македонски јазик и литература, м-р Матилда Бајкова, која и претходно водеше вакви активности.
Кога децата се водат од креативноста и знаењето доаѓа во истовреме. Со среќа на младите новинари!!!
Честитки за Новинарскиот клуб!!!

сл7 сл6 сл5 сл4 сл2 сл1

Посета на Институтот за хемија

 

Во сабота на 18.11.2023г  на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет во Скопје домаќин на младите креативци од КЦК беше проф. д-р Методија Најдоски. Шеснаесет ученици од основните училишта во нашата општина, од кои десет соученици со наставничката по биологија Дивна Карапанчева од ООУ „Вера Циривири -Трена„,  се запознаа со хемијата на гасови преку десетина експерименти кои сами ги изведуваа. Се создаваа ракетчиња, се правеа мешавини, а малку и се разговараше за кислородот, водородот, азотот и неговите оксиди. Се потсетивме каков е составот на воздухот и каква е улогата на гасовите кај живите организми. 

сл4 сл3 сл2 сл1

Медиумска писменост

📰📻📺 Што работат новинарите и која е нивната улога во општеството? Како се пишува вест? Како се пишуваат медиумски содржини за онлајн медиумите? Како младите да разликуваат професионалните вести од лажни и манипулативни содржини? Што значи да се биде писмен во новата мултимедијална реалност?

✅ Ова беа некои од темите за кои се дискутираше на дводневната обука што се одржа на 10 и 11 ноември 2023 година, а на која присуствуваа 40 наставници од основно и од средно образование кои ќе основаат и ќе водат медиумски клубови во нивните училишта како воннаставна активност за учениците. Обуката ја водеа тројца обучувачи за медиумска писменост – Tamara Kjupeva, @Dragana Gjoreska и Sefer Tahiri, со долгогодишно  искуство во областите на образованието, новинарството и медиумската писменост.

ℹ Поддршката на медиумски клубови е обезбедена преку Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“, а оваа активност ја спроведуваат ИРЕКС, МИМ и МОФ. 
Од ООУ "Вера Циривири -Трена", Новинарскиот клуб ќе го координира проф.м-р Матилда Бајкова

Media Literacy Project YouThink USAID North Macedonia Младински образовен форум – МОФ / Youth Educational Forum -YEF 
#YouThink #МедиумскаПисменост #MediaLiteracy #медиумскаписменот

Работен состанок во Француската резиденција

На покана на амбасадорот на Француската република Cyrille Baugmanther на02.11.2023 год се реализираше  работен состанок и коктел во Француската резиденција. 
Како учесници во проектот ,,Заживување на францускиот јазик во Република Македонија" учествувавме на работен состанок со неговата Екселенција Cyrille Baumgartner
на која беше истакнато дека учениците учесници на овој проект ги чекаат многу бенефити од француската Влада меѓу кои е и зголемувањето од 40 проценти на стипендиите.

Состанокот помина во срдечна и пријатна атмосфера. Во иднина, ќе продолжи овој проект со засилено темпо каде што нашето училиште ќе добие електронска табла која е потребна за проширување на знаењата во изучувањето на францускиот јазик.

сл1

Учество на 56. Детски Рацинови средби

,,Да му го земеш јазикот на еден народ – тоа значи да му ја земеш душата"  – Кочо Рацин
Ова е темата на литературниот конкурс на  56. Детски Рацинови средби каде Донка Китанова од 6б одд., под менторство на Ана Кралевска, ја освои третата награда. Браво Донка!

сл2сл3 сл1

Соработката продолжува со Педагошки факултет”Св. Климент Охридски”

На 06.11.2023 година, ООУ"Вера Циривири Трена" потпиша Меморандум за соработка со Педагошки факултет"Св. Климент Охридски" – Скопје. 

Втора награда на манифестацијата “Карпош има талент” 

Нашите ученици Јована Јанкулоска и Нела Манческа, добитнички на втора награда на манифестацијата "Карпош има талент" 

сл5 сл4 сл3 сл2 сл1

Доделување на стипендии од Општина Карпош

Како и секоја година и оваа нашите таленти се добитници на стипендија од Општина Карпош.

sl8 sl7 sl6 sl5 sl4 sl3 sl2