Category Archives: Натпревари

Еко маскембал

IMG-619073aa986aa985e8881e5564422fa8-V

Под менторство на наставниците Ана Видоевска – Динева, Јасмина Маџаревска, Лилјана Ружиновска и Анита Петровска учениците од ООУ„Вера Циривири – Трена“ земаа учество на „ЕКО МАСКЕНБАЛ“ организиран од страна на Општина Карпош кој се одржа во ООУ „Јан Амос Коменски“.

На маскенбалот  беа доделени вкупно 5 награди. Од нив ученикот Андон Ангелов од IIIб одделение освои 3 награда за маската „ЕКО ЦВЕТ“.IMG-c24d6b80b565a2611ad5ad85c6dba3bf-VIMG-5fb23376be3e652a65415a5add5df22d-V IMG-2e8f14a63c1e6c78ebb75228ca92674b-V IMG-619073aa986aa985e8881e5564422fa8-V

Резултати од општински натпревар по Англиски јазик 24.03.2018

Ивана Димитрова VII одд – I (прво место) со освоени 99 поени

Андреј Николов VI одд – I (прво место) со освоени 98 поени

Натпреварот е организиран од Асоцојацијата на наставници по Англиски јазик ЕЛТАМ на Р. Македонија 

Успешно учество на настанот Ноември – месец на науката 2017 год.

IMG-e3746f90d5134d6941dfa19cc35d8102-V

    На 11.11.2017 и 18/19.11.2017 се одржа настанот Ноември – месец на науката организиран од страна на Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија во соработка со Македонско биолошко друштво, Друштво на физичарите на Р.Македонија, Македонското географско друштво, Македонското астрономско друштво, Скопското астрономско друштво, Македонското еколошко друштво и Природно – математичкиот факултет. Тоа е манифестација за популаризација на природните науки која вклучува повеќе настану: научно – популарни предавања, натпревар во демонстрации и експерименти од ученици, работилници, посета на лаборатирии на ПМФ и други активности.

   Активното учество на овие настани, учениците од ООУ ”Вера Циривири – Трена”, општина Карпош, го докажаа со учествување и изработување на експерименти по предметите Биологија, Природни науки и Хемија. На настанот учествуваа ученици од V одделение до IX одделение.

          Под менторство на наставникот по Биологија и Природни науки – Дивна Карапанчева, учениците од VII одделение освоија две трети награди и учениците од IX одделение освоија две трети награди по предметот Биологија. На настанот учествуваа и учениците од V одделение и VI одделение по предметот Природни науки кои успешно учествуваа со претставување на своите експерименти.

   Под менторство на наставникот по Хемија – Валентина Пешевска, учениците од VIII одделение ги освоија втора и трета награда, а учениците од IX одделение освоија трета награда.

           Успешното учество, учениците и менторите го крунисаа со добиени сертификати, дипломи и награди.IMG-e3746f90d5134d6941dfa19cc35d8102-V IMG-e21a37a1a93014285e4a728863370dac-V IMG-e2e2edd78e6c1617fc53091d5af7e16f-V IMG-342d70ea60fcfa8fa89e96f588154549-V IMG-6f29f2627f7d16cc7ce2030f20fa53fd-V

 

II место во ракомет општинска лига

viber imag3e

Учениците од ООУ „Вера Циривири – Трена“ го освоија второто место во општинската лига во ракомет. Едвин Омерагич беше најдобар стрелец во лигата со постигнати 100 гола. Мирјана Петковска и Андреа Томчевска беа најдобри стрелцо во женска конкуренција.
viber image viber image2 viber image viber imag5e viber imag3e

II место во фудбал на Општина Карпош

viber image3

Учениците на ООУ „Вера Циривири – Трена“ го освоија второто место во општинската лига во фудбал. Ученикот Анатолиј Петејчук е избран за најдобар играч во лигата, а Димитриј Попоски е избран за најдобар стрелец.

viber imag4e viber image viber image1 viber image3

Државно првенство во пливање – Основни училишта

18767904_1731090563597622_5342349997007668535_n (1)

Ученичката Теодора Наумовска од IV a одделение од Основното Општинско Училиште „Вера Циривири – Трена“, имаше одличен настап на пливачкиот митинг во Куманово на ден 01.06.2017, организиран од Федерацијата на училишен спорт на Македонија. Таа го освои првото место во 50 метри – градно и второто место во 50 метри делфин и со тоа одлично го претстави на шето училиште.

18767904_1731090563597622_5342349997007668535_n (1)

Ido Mediteranian Open Dance

18176086_1696222663740313_1352050566_o

 

 

На 22 и 23 април 2017 година, во Атина (Глифада) – Грција, се одржа 4th Ido Mediteranian Open Dance на кој натпревар учество земаа учесниците од танцовото студио Dancers United MK, (Општина Карпош), а дел од танцовото студиото и наши ученици кои се закитија со злато, во следните категории:

  • Карибиан шоу соло мини кидс 1 место (пехар) Јована Насторовска  Ia
  • Латин шоу соло мини кидс 1 место (пехар) Ангела Николиќ  Ia
  • Латин шоу група формација мини кидс 1 место (пехар) Јована Насторовска  Ia и Ангела Николиќ  Ia
  • Карибиан шоу соло јуниори 1 место Евгенија Арсова VIIIa (пехар)
  • Латин шоу соло јуниори  1 место Евгенија Арсова VIIIa (пехар)
  • Латин шоу дуо јуниори 1 место  Евгенија Арсова и Никола Дамовски VIIIa (пехар)

 

 

 

 

 

 

18175475_1696220863740493_954370021_o 18176086_1696222663740313_1352050566_o 18195772_1696219887073924_1867388029_o 18197765_1696219840407262_105268838_n 18235835_1696219923740587_1802864385_o 18236038_1696222783740301_1965090154_o

 

 

 

 

 

ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИ НА ЧЛЕНОВИТЕ НА ПРВИОТ ВИКИ – КЛУБ ВО МАКЕДОНИЈА

image4

По повод роденденот на глобалната слободна енциклопедија Википедија, на 17 јануари во салата на Порта Македонија беа доделени првите награди на активните членови од првиот вики-клуб во Македонија.

Меѓу наградените со прва награда за најдолга статија беше награден ученикот Мартин Несторовски од 8-б одд, и за поголем број напишани статии ученичката Исидора Хенниг од 8-б одделение. Нашите ученици исто така се дел од Вики – клубот кој се формираше на 19 октомври 2016 година, со цел обука за пишување статии на Википедија на македонски јазик, зголемување и дополнување на бројот на статии од различни области интересни за учениците.

Тие работат под менторство на обучени википедијанци, кои покрај обуката кај учениците создаваат можност за учење на правилно изразување, правилен превод од други јазици, новинарско известување со факти или преку проверливи извори и сето тоа направено преку групна и индивидуална активност.

Образовен координатор за проектот ВИКИ – КЛУБ-ови во Македонија е нашиот проф. по македонски јазик  м-р Матилда Бајкова, во состав на Здружението на граѓани за умножување слободни содржини ГЛАМ Македонија. Инаку, овој проект е создаден како продукт на соработката на ГЛАМ Македонија и НУ Музејот на македонската борба, како дел од проектите наменети за едукација на учениците од основните, средните училишта , но и на студентите.   

Клубот работи во просториите на музејот на македонската борба – Скопје и има работилници кои се бесплатни и отворени за учениците, секоја среда од 15-18 часот. Вики – клубот има активности во текот на целата календарска година.

Членовите на ВИКИ – клубот од училиштата од општина Карпош, на 1-ви декември 2016 година, зедоа учество во првата тематска работилница, а тема беше ОПШТИНА КАРПОШ. Врз основа на податоците добиени од вработените во општината, младите википедијанци од основни училишта од општината: ООУ „Вера Циривири – Трена“, „Аврам Писевски“ с. Бардовци и „Јан Амос Коменски“, ја дополнија и збогатија статијата за општина Карпош на Википедија на македонски јазик со што дадо свој глобален придонес по повод 40 години од постоењето на општина Карпош.

image6 image5 image4 image2 (2) image1

Гранд При награда!

wp_20161205_11_34_18_pro

По повод престојниот празник 8-ми Декември, Св. Климент Охридски, Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје, библиотека „Другарче“, го организираше традиционалниот натпревар во пишување проза и поезија. Учениците пишуваа на тема: „Климентовата мисла и дело, наша сегашност и иднина“.  

Наградите беа врачени на 5.12.2016 година со пригоден перформанс на драмската секција при нашето училиште, под водство на менторот проф. м-р Матилда Бајкова. 

Овогодинешната Гранд При награда за поезија ја доби поетесата која веќе е докажана како вистински поет, Марија Антониева од VIII б одд, трета награда зеде Илина Динева од VI  – a одд. под менторство на проф. м-р Матиилда Бајкова.

 Две втори награди и една трета зедоа и ученичките Софија Илиевска – VI  – б одд. Елена Сарагинова – VIII а одд, И Сашка Колеска – VII а одд, – ментор Ана Кралевска.

wp_20161205_11_34_18_pro wp_20161205_11_48_25_pro wp_20161205_12_00_58_pro wp_20161205_12_07_33_pro wp_20161205_12_09_57_pro wp_20161205_12_10_58_pro

Успешно учество на настанот Месец на науката – Ноември 2016 год.

 

На 11 и 12.11.2016 се одржа настанот Месец на науката со комбинирани активности: предавања, натпревар во изработки, експерименти, тест – натпревар и посети на лаборатории на Природно – математичкиот факултет (Институт за биологија, хемија, физика и географија).

   Активното учество на овие настани, учениците од ООУ ”Вера Циривири – Трена”, општина Карпош, го докажаа со награди од сите категории по предметот Биологија и Хемија.

   Под менторство на наставникот по Хемија – Валентина Пешевска, учествуваа учениците од VIII одделение

•   Марко Арсов

•   Елена Сарагинова

•   Спасение Анчески

при што освоија II награда во експериментална Хемија.

   Под менторство на наставникот по Биологија – Дивна Карапанчева учествуваа учениците

•   Ивона Зикова – VI одд.

•   Софија Шајноска – VII одд.

•   Теона Цветановски – VII одд.

•   Ема Мишевска – VIII одд.

•   Елена Попоска – VIII одд.

•   Борјан Динев – VIII одд.

•   Игор Арсов – VIII одд.

•   Христина Пентиева – VIII одд.

•   Тамара Митревска – VIII одд.

•   Магдалена Донеска – IX одд.

•   Дора Пешиноска – IX одд.

од кои во експериментална Биологија III награда освоија учениците Ема Мишевска, Елена Попоска и Игор Арсов; IV награда освои Софија Шајноска и во тест – натпревар II награда освои Ема Мишевска и IV награда освои Елена Попоска.

   Успешното учество, менторите и учениците го крунисаа со добиени сертификати, дипломи и награди.

img_0430 img_0431 img_0432 img_0433