Category Archives: Клуб на родители

Посета на „Керамика Кафе“

Untitled

Во согласност со Проектот на МОН за инволвирање на родителите во и вон наставниот процес, на 22.11.2015 десетина ученици од  VII a одделение со одделенскиот раководител Маја Кузманоска и родителите Анета Анческа и Ана В.Динева, ја посетивме работилницата за изработка на керамички производи Керамика Кафе каде имавме можност да се дружиме и заеднички да креираме. Во весела атмосфера се изработуваше накит, привезоци и украси од глина кои ќе ни останат како драг спомен на нашата дружба.

Untitled Untitled Untitled

Hand print – Работилница

Клубот на родители и наставници на ден 26.11.2015 продолжи со свои интересни активности.Овој пат на часот по ликовно образование, родители и ученици од II а одделение, организирани од одделенските наставници  ја покажаа креативноста преку Hand print – техниката.Имено со печатење со својата дланка насликаа мотиви од флората и фауната.

IMG_20151126_175022_880 IMG_20151126_175029_252

IMG_20151126_171809 IMG_20151126_180458 IMG_20151126_180221 IMG_20151126_174839 IMG_20151126_174743 IMG_20151126_173716 IMG_20151126_184721 IMG_20151126_184737 IMG_20151126_184743 IMG_20151126_184824 IMG_20151126_184837 IMG_20151126_184847 IMG_20151126_184927 IMG_20151126_184939 IMG_20151126_185016IMG_20151126_184606_424 IMG_20151126_184618_288 IMG_20151126_184631_253 IMG_20151126_184812_723 IMG_20151126_184839_700 IMG_20151126_185022

Свечено отварање на гумиленд

Во ООУ„ Вера Циривири-Трена“, вчера, 16.04.2014 год.  пред присутните гости, родители и наставници,беше отворен „ Гумиленд“, детско игралиште изработено од гуми. Игралиштето е плод на заедничката работа на родителите и наставниците, членови на клубот „Оптимисти“ кој е оформен оваа учебна година. Во овој клуб се членува на доброволна основа и неговите членови се секогаш спремни да одвојат дел од своето слободно време и со најразлични активности да придонесат за зголемување на квалитетот  на наставните и вонаставни активности во училиштето. Изработката на ова игралиште како идеа се роди неодамна и многу брзо истата се преточи во реалност. Родителите и наставниците, секој според своите можности работеа и во попладневните часови, но и за време на викендите. Вистинско задоволство беше да се биде дел одовој креативен тим, бидејќи целокупното работење беш пропратено со весела дружба, шеги и смеа.

Она што навистина не може да се опише со зборови е среќата и радоста на учениците кои вчера за првпат го користеа игралиштето. Дел од оваа прекрасна атмосвера може да се долови од фотографиите кои ви ги испраќаме.

Погледнете ја целата галерија.

Клуб на родители и наставници ОПТИМИСТИ

Во нашето училиште оваа учебна година 2013/14 се формираше клубот на родители и наставници. Неговата цел е поголемо вклучување на родителите во активностите на училиштето. Со тоа ќе се подобри соработката и комуникацијата помеѓу наставниците и родителите, а тоа ќе значи и поголемо мотивирање на учениците за постигнување на подобри резултати и подигање на чувството на припадност кон заедницата во училиштето. Една од главните цели е и подигањето на расположението, дружењето и смеата.

Клубот се конституираше во декември месец и на првиот состанок сите заедно дадоа име кое и го одразува ентузијазмот – ОПТИМИСТИ. Во таа насока веднаш беа дадени повеќе идеи за соработка  а главна водилка беше хуманитарниот карактер на поголемиот дел од активностите. Веднаш се пристапи кон изготвување и организитање на новогодишна театарска претстава „ Новогодишна мешаница“.

Активно земаа учество родители од кои еден професионален режисер Војо Цветановски, актерот Игор Лазаровски, и родителите Дејан Алексовски и Славица Галиќ , кои несебично одвоиа време за реализација на проектот. Учествуваа и тројца наставници  и ученици од прво до осмо одделение. Останатите наставници се вклучија во различни сегменти како што се изработката на влезниците, одржувањето на редот, организирањето на балетската нумера и хорот. За изведба на претставата ни беше овозможена салата на кинотеката на Македонија чии директор Мими Илиеска е исто наш родител. Одржани беа 2 претстави пред преполна сала. Дружењето и работењето беа задоволство на сите. Сретствата собрани од продажбата на влезниците се наменија за лечење на ученик од нашето училиште.

Работата на клубот продолжи и на следниот содтанок присуствуваа и поголем број родители заинтересирани за клубот. Дадоа идеи за понатамошно делување, се поделивме во неколку групи на делување. Следи организирање на активностите.