Category Archives: Проекти

Зајакнување на социјалната кохезија во Македонија

29214838_2059364644092778_7466693854029152256_o

На ден 14.03.2018 во ООУ „Братство“ беше спроведена активност од проектот на USAID „Зајакнување на социјалната кохезија во Македонија“. Станува збор за спортски настан – спортски игри со учество на учениците од третите одделенија од двете училишта. Овој проект придонесува да се зајакне меѓуетничката интеракција помеѓу децата и да го унапреди меѓукултурното образование. 29186593_2059364897426086_5619142452507049984_o 29187302_2059364734092769_6801296943344517120_o 29197068_2059364557426120_8287597906865684480_o 29197194_2059365104092732_1831838418288508928_o 29214838_2059364644092778_7466693854029152256_o

Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот

На 16.02.2017, тимот на “Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот“ заедно со Д-р. Дејан Шекеринов и Лајонс клуб Феникс, спроведоа очен скрининг во ОУ “Вера Циривири- Трена“ кај учениците од одделенска настава.

Од вкупно опфатени 173 деца, беа прегледани 144, а 28 од нив беа препорачани да се јават на дополнителен офталмолошки преглед.

 

“Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот“ работи на подобрување на образовните можности и квалитет на образованието за децата со пречки во видот и подобрување на системот за рано откривање при евентуални очни болести.

 

За повеќе информации http://cvip.seeu.edu.mk/web/en/

20170216_094302 20170216_094310 20170216_094710 20170216_095119 20170216_095132 20170216_101759 20170216_104856 20170216_110510 20170216_110530 20170216_114111 20170216_114146 20170216_114355 20170216_123052 20170216_123112

Успешно реализиран проект

img_0878

           По повод успешно учество во проектот “Вело Маало” кој го реализираше Здружение на граѓани Еко Логик – Скопје. Како финален производ на проектот претставува едукативна борд игра во Р.М. која како тема го обработува велосипедизмот.

          Една од наградите која Еко Логик ја обезбеди на учесниците во проектот е бесплатна посета на Кино Милениум. На оваа проекција беа поканети и ученици од V, VI и VII одделение од нашето училиште кои учествуваа во проектот.

          На ден 22.12.2016 година со почеток во 13 часот, нашите ученици под менторство на наставниците Дивна Карапанчева и Валентина Пешевска ја проследија проекцијата на анимираниот цртан филм “Sing” кој премиерно го прикажаа за учесниците во проектот.

img_0868 img_0870 img_0874 img_0877 img_0878 img_0881 img_0882 img_0883

Посета на „Керамика Кафе“

Untitled

Во согласност со Проектот на МОН за инволвирање на родителите во и вон наставниот процес, на 22.11.2015 десетина ученици од  VII a одделение со одделенскиот раководител Маја Кузманоска и родителите Анета Анческа и Ана В.Динева, ја посетивме работилницата за изработка на керамички производи Керамика Кафе каде имавме можност да се дружиме и заеднички да креираме. Во весела атмосфера се изработуваше накит, привезоци и украси од глина кои ќе ни останат како драг спомен на нашата дружба.

Untitled Untitled Untitled

„Училиштето е градина на негување на различностите“

IMG_3194

Искористувајќи го грантот од УСАИД – Проект за меѓуетничка интеграција во образованието, нашето училиште „Вера Циривири-Трена“ испланира и реализира долготрајна градинарска активност, каде заедно со МИО-партнерот „Братство“, 16 ученици од Ученичката заедница и Детската организација засадија разновидни градинарски култури (јагоди, малини, аронија, марула, спанаќ, целер, магдонос, лук, кромид и останати зачински билки) во оранжеријата, во училиштето.

Па затоа од особена важност ни беше присутноста и на клучните личности, кои директно или индиректно ни даваа несебична подршка во реализација на оваа племенита активност почнувајќи од претставниците од МЦГО – Снежана Јанкуловска и Тулај Тахир; Aна Пискачева – УСАИД; како и претставниците од општината Карпош – Проф. Д-р Зоран Поповски и Анета Марковска Илиевска-раководител на сектор за дејности од јавен интерес.

Не случајно ја  одбравме оваа благородна активност потикнувајќи ја одговорноста и свесноста кај учениците за елементарниот приоритет кај секој човек без разлика на верата, полот или етникумот, а тоа е ЗДРАВЈЕТО и здравата исхрана, воедно правејќи аналогија на македонската плодна почва со историската вистина дека Македонија 

IMG_3068IMG_3092 IMG_3096IMG_3194 2015-11-18 12.24.25     2015-11-18 12.24.46 2015-11-18 12.24.47 2015-11-18 12.24.47-1 2015-11-18 12.24.48 2015-11-18 12.24.49

Заедничка грижа за правилно насочување на учениците

20150216_112039

            Во оваа учебна година МОН и БРО започнаа со реализација на проектот 'Заедничка грижа за правилно насочување на учениците". Овој проект има за цел зајакнување на врската родител – ученик – наставник, преку која се овозможува јакнење на воспитната компонента во воспитно – образовниот процес во основното образование.

     За таа цел ние, наставниците од петтите одделенија заедно со своите ученици, организиравме едукативна активност со учество на родител – посета на Уставниот суд на РМ. Преку оваа активност очекувавме учениците да ги прошират знаењата за државното уредување на РМ и најважните државни институции, согласно програмата по општество за Vодделение.

    Нашата домакинка – родителката Мена Трајанова – државен советник, им овозможи на учениците практично да се запознаат со улогата и значењето на судската власт, чија главна задача е заштита на Уставот и законите. Учениците имаа можност да се запознаат со вработените во оваа институција и да ги интервјуираат за нивните задачи и важноста на нивната професија, да ги разгледаат просториите, да престојуваат во вистинска судница и на крајот на краиштата од редовите на овие ученици да изникнат новите судии.

gallery

Креирање и дизајнирање на веб страни и основи на интернет маркетинг

       Нашите ученици добија сертификат со кој се потврди успешната обука за одржување на училишниот сајт http://veraciriviritrena.edu.mk.Сертификатот за успешно завршената обука го носи називот:„Креирање и дизајнирање на веб страни и основи на интернет маркетинг“. Доделувањето на сертификатите се одржа во основното училиште "Jaн Амос Коменски". Исто така и предметниот наставник Гордана Георгиевска и одделенскиот наставник Велимир Новески ги добија соодветните сертификати за истата обука.

IMG_20141229_133556 IMG_20141229_133607 IMG_20141229_133634 IMG_20141229_133641 IMG_20141229_133733 IMG_20141229_134218

Проект – „Програма за зајакнување на семејствата, за родители и млади на возраст од 10 до 14 години“

Нашето училиште „Вера Циривири Трена“ е избрано заедно со 10 училишта од Скопје, да учествува во пионерскиот проект, сега за сега наречен „Програма за зајакнување на семејствата, за родители и млади на возраст од 10 до 14 години“ на Министерството за правда и Државниот совет за превенција на малолетничко претстапништво.  

        Што има ново!

       Најголем предизвик во животот на родителите е да се биде добар родител. Добрата волја не е доволна за да се успее во родителството. Особено кога родителот „бие битки“ на повеќе полиња. Растргнат помеѓу обврските на работа, несигурниот статус на работното место, отказ, самохран родител, обезбедување/необезбедување на финансии и тн. претставуваат големи стресови со кои се соочува денешниот родител и тие стресови  можат да продуцираат стихијни долгорочни негативни ефекти врз нашите деца.

     Дали ќе успеам да го изведам детето на правиот пат? Дали само јас се соочувам со потешкотии кога моето дете влегува во тин период? До вчера беше мило, воспитано дете, сега е затворено и дрско одговара…Како да се справам со неговата промена? Дали ќе успеам да го заштитам од искушенијата надвор? …тоа се дел од стравовите кој секој родител ги има во себе. Затоа мораме да ја споделиме убавата вест јавно. Нашето училиште „Вера Циривири Трена“ е избрано заедно со 10 училишта од Скопје, да учествува во пионерскиот проект, сега за сега наречен „Програма за зајакнување на семејствата, за родители и млади на возраст од 10 до 14 години“ на Министерство за правда и Државниот совет за превенција на малолетничко претстапништво.

 
   

1111   За што станува збор?

         Сертифицираните обучувачи, Јадранка Марос Каракашева /психолог и Наташа Јовковска /наставник, во нашето училиште, во текот на второто полугодие планираат да реализираат 7 сесии-работилници со родители и млади, каде тие како обучувачи ќе претставуваат врзивното ткиво помеѓу родителите и младите, помагајќи им и насочувајќи ги истите како да изградат или да го одржат мостот на комуникација и доверба, воедно потсетувајќи ги на круцијалните моменти битни во раснењето на младите, покажувањето љубов и поставувањето на граници! Ова е прв проект кој директно ги вклучува главните актери, лице в лице /наставниците, родителите/старателите и младите/ во градењето на здрава платформа или негување на истата, за полесно пребродување на сите потешкотии со кои се носи родителот, во воспитувањето на детето во тинејџерскиот период. Проектот има амбиција воедно да им помогне на младите како да се спротивстават и на сите негативни предизвици кои за жал ќе ги среќаваат во текот на созревањето, сѐ со цел да се заштитат од малолетничката деликвенција. Затоа ние како одговорни од нашето училиште, несебично ќе го одвоиме нашето време и трпеливост, давајќи логистика во реализација на овој проект.

 

     Родители не сте сами! 

МИО прв пристигна во нашето училиште!

     Кој/Што е МИО?

   Клучна улога во креирањето на здраво општество има училиштето. Особено неговата витална улога е битна кога детето во рана возраст ги запознава и ги апсорбира не само основните знаења, но и вредностите што секој човек мора да ги има во себе, за да израсне во здрава, независна личност, со ум ослободен од предрасуди. Нашето училиште одсекогаш, бескомпромисно, ги негувало двата стожера за здраво општество, воспитанието и образованието. Затоа во духот на мисијата и визијата на нашето училиште од учебната 2013/14 година, активно се вклучивме во спроведување на проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образование, скратено наречен МИО подржан од Македонскиот центар за граѓанско образование, Министерството за образование и наука и од Бирото за развој на образованието.Линк за пристап до ПМИО-УСАИД mk.pmio.mk/arhiva-gradenje-na-kapaciteti/шарена-мартинка-на-рака-како-потсет

ОДГОВОРНИ ЗА РЕАЛИЗИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ

 

Za web