Category Archives: Информации

Во нашето училиште уште една престижна награда и огромно признание.

22345265_10155871622199602_1198176514_o

Сојузот на просветни работници на Република Македонија по повод Светскиот ден на учителот на ден 5.10.2017 година (четврток), во Велес  го додели престижното признание на просветните работници на Р. Македонија за учебната 2016/2017 година. 

Оваа година ова престижно признание го доби нашата наставничка  

во категорија предметен професор во основно образование, професорката м-р Матилда Бајкова 

Инаугурацијата со пригодна програма од ученици од ООУ „Васил Главинов“-Велес  и истакнати  уметници се одржа во Ликовниот салон „Бели Мугри“ во Велес. 

Да ни се множат наградите у успесите. Оваа година е нашот јубилеј и ова е убав настан на почетокот на учебната година.

22368826_10155871623619602_562460444_o 22345265_10155871622199602_1198176514_o

Хемиска лабараторија – Креативен центар

IMG_2811

 

На ден 10.11.2015 год(вторник) во ООУ„Вера Циривири- Трена“се одржа креативна работилница по повод  отварањето на хемиска лабараторија во склоп на детскиот креативен центар на општина Карпош. Работилницата ја отвори  проф.д.р Зоран Поповски од институтот за биологија кој е вооедно одговорен за овој проект.Беше реализирана кратка презентација на интересни експерименти за воннаставни активности од страна на проф. д.р Методија Најдоски од институт за хемија во Скопје

Во рамките на оваа работилница беа изведени креативни хемиски експерименти од страна на наставниците по хемија во основните училишта на територија на општина Карпош.

Експериментите ги следеа директорките на основните училишта и група ученици од ООУ„Вера Циривири- Трена“- членови на хемиската секција. Лабараторијата е достапна за сите наставници и ученици од општина Карпош во рамките на воннаставните активности.

IMG_2801 IMG_2804 IMG_2808 IMG_2811 IMG_2812 IMG_2814 IMG_2828IMG_2834IMG_2837 IMG_2842 IMG_2844 IMG_2846 IMG_2847 IMG_2853

 

Екскурзија низ Западна Македонија

 На 28 и 29 октомври учениците од VI одделение заедно со одделенските раководители Ана Кралевска и Лилјана Ружиновска беа на дводневна наставно-научна екскурзија низ Западна Македонија. За време на патувањето имаа можност да ги видат убавините на природата во Западна Македонија, но посетија и значајни културно – историски знаменитости. Првата дестинација беа преубавите извори на реката Вардар во с. Вруток. Попатно ги посетија манастирите Јован Бигорски и Рајчица каде дознаа за историјата и значењето на манастирите. Потоа имаа можност да слушнат за начинот на создавање електрична енергија во ХЕЦ „Шпиље“. Во текот на патувањето беа посетени с.Вевчани, градот Струга, Заливот на Коските  и Охрид  со Самоиловата тврдина, Плаошник, Св. Софија, амфитеатарот и прекрасната Стара охридска чаршија. Во текот на прошетката учениците беа информирани за значењето на  секоја знаменитост одделно.

slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika8

Штедиме во „Месецот на штедењето“

По повод "Месецот на штедењето" со повеќе паралелки од нашето училиште " Вера Циривири- Трена" се реализираа посети на презентации во Стопанска  Банка- Скопје. Со цел да им се објасни на учениците кои се начини на штедење, како и кои се новите производи на клиентите кои можат да бидат достапни и до  нашите ученици.

 IMG_20151105_123441 IMG_20151105_123449 IMG_20151105_123458 IMG_20151105_123511 IMG_20151105_123549

1+5 5165