ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИ НА ЧЛЕНОВИТЕ НА ПРВИОТ ВИКИ – КЛУБ ВО МАКЕДОНИЈА

image4

По повод роденденот на глобалната слободна енциклопедија Википедија, на 17 јануари во салата на Порта Македонија беа доделени првите награди на активните членови од првиот вики-клуб во Македонија.

Меѓу наградените со прва награда за најдолга статија беше награден ученикот Мартин Несторовски од 8-б одд, и за поголем број напишани статии ученичката Исидора Хенниг од 8-б одделение. Нашите ученици исто така се дел од Вики – клубот кој се формираше на 19 октомври 2016 година, со цел обука за пишување статии на Википедија на македонски јазик, зголемување и дополнување на бројот на статии од различни области интересни за учениците.

Тие работат под менторство на обучени википедијанци, кои покрај обуката кај учениците создаваат можност за учење на правилно изразување, правилен превод од други јазици, новинарско известување со факти или преку проверливи извори и сето тоа направено преку групна и индивидуална активност.

Образовен координатор за проектот ВИКИ – КЛУБ-ови во Македонија е нашиот проф. по македонски јазик  м-р Матилда Бајкова, во состав на Здружението на граѓани за умножување слободни содржини ГЛАМ Македонија. Инаку, овој проект е создаден како продукт на соработката на ГЛАМ Македонија и НУ Музејот на македонската борба, како дел од проектите наменети за едукација на учениците од основните, средните училишта , но и на студентите.   

Клубот работи во просториите на музејот на македонската борба – Скопје и има работилници кои се бесплатни и отворени за учениците, секоја среда од 15-18 часот. Вики – клубот има активности во текот на целата календарска година.

Членовите на ВИКИ – клубот од училиштата од општина Карпош, на 1-ви декември 2016 година, зедоа учество во првата тематска работилница, а тема беше ОПШТИНА КАРПОШ. Врз основа на податоците добиени од вработените во општината, младите википедијанци од основни училишта од општината: ООУ „Вера Циривири – Трена“, „Аврам Писевски“ с. Бардовци и „Јан Амос Коменски“, ја дополнија и збогатија статијата за општина Карпош на Википедија на македонски јазик со што дадо свој глобален придонес по повод 40 години од постоењето на општина Карпош.

image6 image5 image4 image2 (2) image1