Category Archives: Активности

МИО дружење под мото „Нашата традиција – наша иднина“

 

Во духот на заедништвото и мултиетничката интеграција во нашето училиште на 24.12.2021 год. се одржа заедничка работилница со збратименото училиште„Братство“. Истата беше реализирана под мотото „Нашата традиција – наша иднина“. Воедно беа реализирани повеќе активности како: декорирање народни мотиви и носии од двата етникума, ткаење, пишување пораки на повеќе јазици, народни танци од двата етникума.

Сето тоа беше финализирано со заедничка новогодишна порака за љубов, мир и соживот.lik-1 lik-2 lik-3 lik-7

Меморандум за соработка со Институтот за европски образовни, социо-културни и економски политики ЕВРОПА ЗА ТЕБЕ

На ден 07.12.2021година, ООУ"Вера Циривири-Трена" склучи Меморандум за соработка со Институтот за европски образовни, социо-културни и економски политики ЕВРОПА ЗА ТЕБЕ Скопје. 
Целта на соработката е да се изгради партнерство во спроведување на конкретни проектни активности со намера да се остварат заеднички цели преку реализирање на взаемни проекти во сферата на образовниот, економскиот, социо-културниот и општествениот живот.svetele4 svetl2 svetle1 svetle3

Експриментираме и учиме хемија

 

Интересно и безбедно експериментирање со учениците од 8 и 9 одделение во кабинетот по хемија .

hemija -3 hemija-1hemija-2

Учество на филмски фестивал Џифони

Од 7-11 октомври 2021 год. се оддржува деветтото издание на филмскиот фестивал, Џифони Македонија.

На денешната филмска проекција ''Space Boy'' (2021), присуствуваа ученичките Јана Ѓорѓијевска и Милена Рангелова од 7б одделение, заедно со наставничката Кристина Николовска-Велковска. По гледање на филмот, учесниците се вклучија во дискусија за истиот, како што и развиваа креативни вештини во ликовната и мјузикл работилница.

 slika6slika5slika4slika 2slika3slika 1

Добре ни дојдовте првачиња

На ден 1. 09.2021г  нашето училиште свечено ги прими првоодделенчињата .Топло добредојде од директорот на училиштето Светлана Шајноска , сите ученици , наставници и стручна служба .

slika7 slika6slika1slika5slika2slika4slika3

Активности во нашата Еко – градина

viber_image_2021-05-10_16-28-58

Денешниот час  по македонски јазик со наставна содржина ,,Говорни игри – ЛОТО сообраќајни средства” Iа одделение  го  реализираше во новата ЕКО ГРАДИНА во функција на ЕКО УЧИЛНИЦА.Учениците треба да погодуваат сообраќајни средства според  даден опис на средството.Улогите за опишување и погодување на сообраќајните средства наизменично се менуваа.Целта на часот преку  играта лото учениците да се запознаат со видовите сообраќајни средства беше целосно остварена.

viber_image_2021-05-10_16-28-58 viber_image_2021-05-10_16-29-04

ЧАС НА ОТВОРЕНО-МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

4

Денешниот час по македонски јазик го одржавме на отворено,во училишниот двор.Наставната содржина е ,,Од збор состави реченица”.

Цел на часот – Да умеат од даден збор да состават реченица.

Учениците се наредени во круг.Првиот ученик кажува збора последниот  од тој збор составува реченица.Потоа последниот ученик  кажува збор вториот составува реченица итн.Секој ученик кажува збор и составува реченица.

1 2 3 4

Министерката Царовска во посета на нашето училиште

IMG_20210422_212107

Градоначалникот Стефан Богоев и министерката за образование и наука Мила Царовска беа во посета на ООУ "Вера Циривири – Трена" од каде ја промовираа новата услуга за упис на првачиња по електронски пат. Со пофални зборови се говореше за еко – училницата во училиштето и новата која што е во изградба.

IMG_20210422_212047IMG_20210422_212035IMG_20210422_212107IMG_20210422_212126IMG_20210422_212138

 

 

 

 

 

 

 

 

Градиме пристапни училишта за ученици со аутизам

По повод одбележување на Неделата за подигнување на свесноста за аутизам на тема,, Градиме пристапни училишта за ученици со аутизам" вработените и учениците во ООУ ,,Вера Циривири – Трена" го изработија симболот на бесконечност и изработија брошура со слики и пораки со цел заеднички да изградиме училишта пристапни за учениците со аутизам. 

#OURCZlatanSremec    #Autismfriendlyschools  #oouveraciriviritrena

 

sliki2slika1sliki5

 

 

slika6 slika4 slika3

Први Април под “маски” во нашето училиште

IMG-287e95f4a515838334049e6f300ce07d-V

IMG-be906963cb6dfa68c8c2173c461940ef-V IMG-4924acb3a8aa9a498b37e8ef6b5c1ed5-V IMG-4553929a06822232b58a9598de235d94-V IMG-509e9651d0f9416d4c971bbd7f3d3173-VIMG-f6c025ce90166ff2fd38d90bf6ada92c-V IMG-160f1910337e87b0c7bbad532eb56445-V IMG-57043791c6bf133413a5dfe04f25da40-V IMG-3f06034151ef1789c5d1ac5dffdba574-V IMG-6333ec848d3660f34ed3eee3c8467036-V IMG-9d2ac72b9908736855806698268f637f-V IMG-287e95f4a515838334049e6f300ce07d-V