Category Archives: Активности

Хуманитарна акција – „Да му помогнеме на семејството Николови повторно да го изгради својот дом“

Почитувани,  

Утрото на 1 јануари 2021 година, во пожар кој изби на ул. Ругер Бошковиќ во Скопје, целосно е уништен семејниот дом на семејството Николови.

Поттикнати од трагедијата која ненадејно и за миг им одзема сé што поседуваа членовите на семејството, ние, нивните соседи,  Советот на родители, вработените во ООУ "Вера Циривири Трена", сите како дел од Општина Карпош,  се организиравме преку хуманитарна акција за да помогнеме во реконструкција на нивниот семеен дом.

По тој повод отворивме хуманитарна сметка, каде што преку донација можеме финансиски да им помогнеме. Секој доброволен прилог, без разлика на висината на средствата е значаен за нив.

Да ја покажеме нашата хуманост и сите заедно да му помогнеме на семејството Николови повторно да го изгради својот дом.


Однапред, Ви благодариме за донацијата!

УНИ Банка
Број на сметка:
240057114585549
Носител на сметка: Рената Николова

https://www.facebook.com/295212381705/posts/10157274908206706/

Уписи во „Филос“

Screenshot (7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Филос-Уписи

Извештај од учество во ЦКА-ПХВ програма на Црвениот крст

viber_image_2020-02-21_10-31-32

„Црвен крст во акција – Промоција на хумани вредности“ е програма на Црвениот крст на Р.Северна Македонија чија цел е промовирање на мирот, толеранцијата, соживотот и помагањето во заедницата во која живееме и привлекување на нови млади волонтери во организацијата на Црвениот крст. Програмата е наменета за учениците на возраст од 13 до 17 години кои имаат желба за прв пат да се вклучат во активностите на Црвениот крст. Со самото вклучување тие имаат задача во мали групи од по 5 ученици да изработат проект за помош во зедницата.

Како и минатата година, така и оваа 2020 година, ООУ „Вера Циривири Трена“ активно ќе се вклучи во оваа програма. Во текот на месец февруари 2020 година преку училишниот клуб на Црвениот крст во училиштето и соработка на стручната служба и одговорните наставници со ЦКРСМ-ОО Карпош беа пратени 8 ученици да учествуваат на трите работилници за обука за изработка на мали проекти за помош во заедницата. По обуките учениците ќе имаат за задача да изработат проект во период од два месеци.

Учениците беа задоволни од учеството во работилниците и во наредниов период ќе се подготвуваат за активностите што ги имаат предвидено со нивната идеја за изработка на проект.

viber_image_2020-02-21_10-32-12 viber_image_2020-02-21_10-32-00 viber_image_2020-02-21_10-31-32 viber_image_2020-02-21_10-30-28

Извештај од посета на Противпожарна станица Тафталиџе

viber_image_2020-02-21_10-30-59

На ден 19 февруари 2020 година во организација на Црвениот крст на РСМ – Општинската организација Карпош, учениците членови на училишниот клуб на Црвен крст при ООУ „Вера Циривири Трена“ Скопје, ја посетија противпожарната станица Тафталиџе.

Целта на посетата беше учениците да се запознаат со секојдневната работа на пожарникарите, нивната опрема, причините за настанувањето на пожари, последиците од пожарите и заштитата и превенцијата од пожари. За време на посетата пожарникарите демонстрираа употреба на опремата, а исто така учениците имаа можност да пробаат да ја користат. На крајот од посетата следеше фотографирање со облекување на пожарникарска униформа.

На оваа активност учествуваа 30 ученици од четврто до деветто одделение од ООУ „Вера Циривири Трена“ заедно со ученици од ООУ „Ѓорче Петров“, ПСУ „Максимилијан“ и волонтерите од Клубот на млади на ЦКРСМ-ОО Карпош.

viber_image_2020-02-21_11-16-00 viber_image_2020-02-21_10-30-59 viber_image_2020-02-21_10-30-47

Унапредување на здравјето

viber_image_2019-11-26_17-20-48

На денешниот прекрасен есенски ден – 26.11.2019, група на ученици од ООУ “Димо Хаџи – Димов” заедно со нивната наставничка Благородна Спировска го посетија нашето училиште со цел одржување на предавање по предметот Унапредување на здравјето. Тие одржаа предавања како дел од врсничка едукација со тема Алкохолизам пред нашите ученици од деветто одделение кои пријатно ги дочекаа своите врсници заедно со наставничките Дивна Карапанчева и Гордана Ѓоргиевска. По успешната презентација, наставничката по Биологија од нашето училиште Дивна Карапанчева ги отвори вратите на ново изградената стаклена градина во школскиот двор која е всушност еден од многуте успешни проекти на нашето училиште. Учениците имаа можност да ја посетат градината и да се запознаат со истражувачката работа на Биолошката секција при нашето училиште.

viber_image_2019-11-26_17-20-42 viber_image_2019-11-26_17-20-43 viber_image_2019-11-26_17-20-44 viber_image_2019-11-26_17-20-46 viber_image_2019-11-26_17-20-46нкјн viber_image_2019-11-26_17-20-48 viber_image_2019-11-26_17-20-48јкнкјн viber_image_2019-11-26_17-23-40кбнкј

Отворена сензорна соба во нашето училиште

 

Сензорна соба за учениците со попреченост и во основното училиште „Вера Циривири – Трена“, во Карпош . Просторијата е опремена со дидактички материјали, реквизити и осветлување кое има смирувачко дејство врз учениците и овозможува полесно нивно вклучување во воспитно – образовниот процес секој ученик да има еднакв шанси!

sl1 sl2 sl3 sl4 sl5 sl6

Јакнење демократска клима -Сите сме исти

Во нашето училиште на демократската клима се обрнува големо внимание  со меѓусебна соработка на сите структури и има висок степен на демократија изразена преку многубројни реализирани проекти во соработка со БРО  и Мон , Општина и други институции. Со таа цел на 31.10.2019г во нашето училиште се одржа отворен ден согласно новиот концепт  по граѓанско обазование.

t1 t2 t4 t5 t6 t8 t9 t10 t11 t21

Посета на подвижна училница „Живот на социјалните медиуми“

Минатата недела, на 16.10.2019, учениците од деветите одделенија од нашето училиште заедно со наставниците Маја Кузманоска и Танка Спасовска, присуствуваа на подвижна училница насловена „Живот на социјалните медиуми“. Работилницата е резултат на меѓународна соработка на македонската и италијанската полиција со посредство на меѓународниот детски и младински филмски фестивал Џифони. 

Пред почетокот на предавањето, воведна реч имаше г-ѓа Катерина Стојкова, Инспектор од Оддел за превенција во СВР Скопје. На училницта експертите од италијанската полиција  ги оркрија тајните за безбедно користење на интернетот:

  • домашно банкарство и пазарење преку интернет,
  • кражба на идентитет и безбедно користење на социјалните мрежи,
  • безбедност на малолетните корисници и превенција на злоупотреби насочени кон деца.maja1 maja2 maja3

Учество на меѓународниот филмски фестивал за деца и младинци „Џифони Македонија “

а меѓународниот филмски фестивал за деца и млади *Џифони Македонија*, кој оваа година  се одржa
по седми пат, учествуваа наши ученици од VII-IX одделение во улога на жири комисија.

 

Петдневната програма содржеше богата филмска понуда, креативни работилници, мастер класови, изложби, концерти и низа други креативни и едукативни активности во кои нашите ученици активно се вклучија.

Богатите впечатоци и неверојатното искуство што учениците го добија, ќе бидат непресушна инспирација да се продолжи успешно да се следат и негуваат вредностите промовирани од семејството на Џифони.

сл џ2слика џифони1

Прием на првачиња во Детска организација

viber_image_2019-10-10_13-12-51

По повод свечениот прием на првачињата на ден 10.10.2019 година, во Детската организација, во нашето училиште ООУ „Вера Циривири-Трена' се одржа свечена програма. Беа изведени хорски песни, сплет од народни песни, рецитал и драматизација, изведба на коviber_image_2019-10-10_13-11-42 viber_image_2019-10-10_13-11-59 viber_image_2019-10-10_13-12-20 viber_image_2019-10-10_13-12-30 viber_image_2019-10-10_13-12-35 viber_image_2019-10-10_13-12-40 viber_image_2019-10-10_13-12-51 viber_image_2019-10-10_13-13-08мпозиции на пијано и балет.