Monthly Archives: октомври 2019

Посета на подвижна училница „Живот на социјалните медиуми“

Минатата недела, на 16.10.2019, учениците од деветите одделенија од нашето училиште заедно со наставниците Маја Кузманоска и Танка Спасовска, присуствуваа на подвижна училница насловена „Живот на социјалните медиуми“. Работилницата е резултат на меѓународна соработка на македонската и италијанската полиција со посредство на меѓународниот детски и младински филмски фестивал Џифони. 

Пред почетокот на предавањето, воведна реч имаше г-ѓа Катерина Стојкова, Инспектор од Оддел за превенција во СВР Скопје. На училницта експертите од италијанската полиција  ги оркрија тајните за безбедно користење на интернетот:

  • домашно банкарство и пазарење преку интернет,
  • кражба на идентитет и безбедно користење на социјалните мрежи,
  • безбедност на малолетните корисници и превенција на злоупотреби насочени кон деца.maja1 maja2 maja3

Учество на меѓународниот филмски фестивал за деца и младинци „Џифони Македонија “

а меѓународниот филмски фестивал за деца и млади *Џифони Македонија*, кој оваа година  се одржa
по седми пат, учествуваа наши ученици од VII-IX одделение во улога на жири комисија.

 

Петдневната програма содржеше богата филмска понуда, креативни работилници, мастер класови, изложби, концерти и низа други креативни и едукативни активности во кои нашите ученици активно се вклучија.

Богатите впечатоци и неверојатното искуство што учениците го добија, ќе бидат непресушна инспирација да се продолжи успешно да се следат и негуваат вредностите промовирани од семејството на Џифони.

сл џ2слика џифони1

Прием на првачиња во Детска организација

viber_image_2019-10-10_13-12-51

По повод свечениот прием на првачињата на ден 10.10.2019 година, во Детската организација, во нашето училиште ООУ „Вера Циривири-Трена' се одржа свечена програма. Беа изведени хорски песни, сплет од народни песни, рецитал и драматизација, изведба на коviber_image_2019-10-10_13-11-42 viber_image_2019-10-10_13-11-59 viber_image_2019-10-10_13-12-20 viber_image_2019-10-10_13-12-30 viber_image_2019-10-10_13-12-35 viber_image_2019-10-10_13-12-40 viber_image_2019-10-10_13-12-51 viber_image_2019-10-10_13-13-08мпозиции на пијано и балет.